Νέα

04.07.2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : 4ΧFforSilverSafety

Για ασφάλεια και ευεξία στις μεγαλύτερες ηλικίες

Fitness for Safety - Food for Safety

To 4ΧFforSilverSafety είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δια βίου μάθησης Erasmus + που απευθύνεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε επαγγελματίες που εργάζονται με αυτή την ηλικιακή ομάδα. Στόχος είναι η ενδυνάμωσή των συμμετεχόντων προκειμένου να αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις που απειλούν την ασφάλειά τους. Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καθημερινών αναγκών σε πνευματικό, σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο με τελικό σκοπό την αύξηση της αυτονομίας και τη μείωση της εξάρτησης από τρίτους.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος FitnessforSafety με θέμα τη φυσική αγωγή και την αυτοάμυνα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και συνεχίζει και στις τρεις χώρες-εταίρους(Ελλάδα Σλοβακία και Κύπρο) περιλαμβάνοντας δραστηριότητες όπως Pilates, ThaiChi, δημιουργική έκφραση με το σώμα, χορό, NordicWalking,  μυϊκή ενδυνάμωση, ασκήσεις ισορροπίας και αυτοάμυνα. Στις ομάδες εργασίας που σχηματίστηκαν με δωρεάν συμμετοχή, συμμετείχαν συνολικά πάνω από 250 άτομα και στις τρεις χώρες, δίνοντας την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα πλεονεκτήματα της άσκησης για την υγεία τους και να ανακαλύψουν τρόπους άσκησης που θα μπορούσαν εύκολα να εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Ακόμα δόθηκαν πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή ατυχημάτων στο σπίτι.

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου FoodforSafety με αντικείμενο την υγιεινή διατροφή πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διακρατική συνάντηση του προγράμματος όπου ειδικοί συνεργάτες και επιστήμονες διερεύνησαν τρόπους προστασίας από τις βλαβερές συνέπειες του 21ου αιώνα, όπως ανθυγιεινές τροφές, χημικά στο περιβάλλον, αλλά και κατάχρηση φαρμάκων και αλκοόλ. Παράλληλα εξετάστηκαν εναλλακτικές προσεγγίσεις για την υιοθέτηση πιο υγιεινών επιλογών. Ήδη σε τέσσερις Δήμους στη χώρα μας (Γαλατσίου, Ηρακλείου Αττικής και Ηλιούπολης) δημιουργούνται ομάδες εργασίες που θα ασχοληθούν με τα θέματα που προέκυψαν από τη συνάντηση, αλλά και στις χώρες των εταίρων Σλοβακία και Κύπρο.

 

logo logo logo

 

Συμμετοχή στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+

Η  Knowledge Brokers στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+, με Εθνική Μονάδα Συντονισμού το ΙΚΥ συμμετέχει στο έργο «4ΧF for SILVER SAFETY» για την ασφάλεια των ατόμων ηλικίας 50 και άνω.

Το «4ΧF for SILVER SAFETY» έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας προσφέροντας λύσεις για την επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων τους. Το έργο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καθημερινών αναγκών σε πνευματικό, σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο με τελικό στόχο την αύξηση της αυτονομίας και τη μείωση της εξάρτησης από τρίτους και διαρθρώνεται σε τέσσερις πυλώνες 

 ·         Υγιεινή διατροφή

               ·         Νοητική ενδυνάμωση και ψυχική υγεία

·         Προστασία από απάτες

Οι κύριες δράσεις του έργου 4XF for Silver Safety στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ομάδων-στόχων, αλλά και τη διερεύνηση μεθόδων και τεχνικών που θα είναι αποτελεσματικές και εύκολα εφαρμόσιμες από τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι λύσεις αυτές, οι οποίες θα εφαρμοστούν στην πράξη, στη συνέχεια θα αξιολογηθούν προκειμένου να αποτελέσουν και το τελικό παραδοτέο του προγράμματος. Για τους σκοπούς αυτούς θα πραγματοποιηθούν διακρατικές συναντήσεις και ενημερωτικές ημερίδες στις χώρες των εταίρων για την προώθηση των δραστηριοτήτων και των στόχων του 4XF for Silver Safety. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας σε κάθε χώρα με δωρεάν συμμετοχή, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να γνωρίσουν και να ασκηθούν στις στρατηγικές, που θα προσφερθούν από τους ειδικούς συνεργάτες και επιστήμονες. Θα διερευνηθούν τρόποι προστασίας από τις βλαβερές συνέπειες του 21ου αιώνα, όπως οι ανθυγιεινές τροφές, τα χημικά στο περιβάλλον, η κατάχρηση φαρμάκων, οι απάτες και οι επιθέσεις βίας, οι «τοξικές» σχέσεις και το κυβερνοέγκλημα.

Εταίροι του έργου είναι η ΜΚΟ 50+ Hellas (συντονιστής εταίρος -Ελλάδα), η Dobre Roky 50plus (Σλοβακία) και ο Όμιλος Γυναικών Ελεύθερης Κυθραίας (Κύπρος).

Περισσότερες πληροφορίες από τις επιμέρους δράσεις του έργου είναι διαθέσιμες στο:

https://www.facebook.com/4F-For-Silver-Safety-496609580463466/

logo